• BESÖK EN AV VÅRA 25 BUTIKER - ALLTID FRI FRAKT TILL BUTIK!
  • Om oss
  • Nyhetsbrev
ButikerKontakt
  • Hem
  • Kollektion Sundborn

Kollektion Sundborn

Karin och Carl Larssons inredningsarv

I ett samarbete med Carl Larsson-gården har vi på Möbelmästarna tagit fram en unik kollektion vackra möbler i direkt tolkning av möblerna från gården i Sundborn. En möbelserie med den karaktäristiska färgpaletten från Karin och Carl Larssons hem, framtagen för att platsa både i det klassiska och det moderna hemmet.

När Karin och Carl Larsson ärvde en liten stuga med tre rum och kök av Karins far, var det ingen som kunde ana vilket stilmässigt arv de skulle lämna efter sig. Tillsammans designade och byggde paret upp ett av världens mest kända konstnärshem. Karin stod för helhetsutformningen och skapade ljusa luftiga rum med möbler, konst och textil i en mix av svensk allmogestil och internationella trender, där hon formgav flera av de rustika möblerna och textilierna själv. Färgsättningen var djärv och den röda och gröna färgen stod i fokus.

Karin och Carls fria inredningsstil har präglat inredningen i flera generationer och är än idag en högst aktuell inspirationskälla. Genom kollektionen Sundborn har vi den stora äran att vara med och föra vidare det kulturarv som paret efterlämnade.

Möblerna har en träffsäker, tydlig design i personlig stil och är samtidigt funktionella och anpassade för att ha en självklar plats i dagens hem. Plocka delar som du tycker om och blanda fritt med andra möbler, både gamla som nya, för att i sann Larssonsk anda skapa din alldeles egna stil.

Bläddra dig neråt i vårt kollage för att veta mer om paret Larssons historia.

Karin och Carl Larsson - kulturarv och inspirationskälla

En av Sveriges mest älskade konstnärer genom tiderna

Carl Larsson föddes i Gamla stan 1853 i Stockholm och växte upp i ett mycket fattigt hem. Tack vare sin konstnärliga talang uppmanades han att söka in på en förberedande avdelning på Konstakademien när han endast var 16 år.

Efter utbildningen reste Carl till Paris, dåtidens metropol för nyskapande konst. Han försökte utan framgång etablera sig som konstnär. Det var inte förrän han, fattig och sorgesam, begav sig till den gamla byn Grez, en skandinavisk konstnärskoloni utanför Paris, som allt vände.

Där övergav han det pretentiösa oljemåleriet och började måla akvareller. Ljusa, luftiga målningar i vattenfärger, som fångade ljuset och ögonblicket in naturen. Han träffade också sin blivande fru Karin. Carl Larsson själv hävdade att vistelsen i Grez innebar en livsavgörande vändpunkt för honom.

Karin - En stilbildande formgivare långt före sin tid

Karin Larsson växte upp i Hallsberg och likt Carl visade hon tidigt prov på konstnärlig talang. Hennes studier påbörjades vid Slöjdskolan i Stockholm varpå hon sedan fortsatte studera på Konstakademien, något som var unikt för kvinnor i mitten av 1800-talet. Efter utbildningen reste hon till Grez för att måla. Där träffade hon sin blivande make Carl. Paret levde ett bohemiskt konstnärsliv med arbete och sällskapsliv i en virvlande kombination.

Efter barnen föddes, lade Karin penslarna på hyllan och fortsatte sin estetiska bana som textilkonstnär, formgivare och inredare och blev den ledande figuren för familjens livsstilsprojekt.

Karin och Carl Larsson - kulturarv och inspirationskälla

Paret Larsson i Sundborn - den svenska idyllen

Likt många andra konstnärer under slutet av 1800-talet, hade Carl och Karin en längtan efter ett mer naturligt sätt att leva, som en motpol till de smutsiga trånga städerna som industrialismen skapat. De bosatte sig i lilla Sundborn, i Dalarna. Karin hade ärvt en stuga, Lilla Hyttnäs, av sin far. När paret fick huset var det en liten bostad med tre rum och kök. Tillsammans designade och byggde de upp huset med hjälp av lokala hantverkare, till ett hem som var mycket modernt för sin tid. Efter några år hade de ett excentrisk, personligt hus med vindlande gångar och prång, generösa luftiga ytor, som samsades med små intima rum. Tre rum i en liten stuga hade blivit fjorton rum i ett unikt konstnärshem, där alla rum hade sin egen stil! Hemmet i Sundborn blev ett av världens mest kända konstnärshem och deras inredning spreds i tidens trendiga magasin ”The Studio”. 

Karin var inredningsprojektets ledare och stod för helhetsutformningen och skapade rum med mycket färg, ljus och luft. I det Larssonska hemmet inredde Karin med möbler, konst och textil i en mix av svensk allmogestil och internationella trender. Färgsättningen var djärv och den röda och gröna färgen stod i fokus. Karin designade flera av de rustika möblerna och textilierna själv. Gamla möbler kunde hon måla om i nya färger. Allt behövde inte vara perfekt! Parets bohemiska och moderna inredning och livsstil dokumenterades i Carls målningar, där Karin och barnen var Carls favoritmodeller. Genom Carls målningar och Karins fria inredningsstil skapade de paret en idyllisk bild av naturnära, modernt och avslappnat familjeliv.



Levande inspirationskälla

Familjen Larsson levde ett liv som vi kan känna igen oss i idag, men som var ovanligt för sin tid. Barnen var välkomna överallt i huset och vi vet att barnen ryckte Carl i målarrocken när han stod i ateljén och målade. Måltiderna var viktiga och familjen satt tillsammans och åt. I vanliga borgarfamiljer vid den här tiden satt barnen och åt barnen tillsammans med tjänstefolket i köket, medan föräldrarna umgicks i matsalen. Paret Larsson var precis som vi, influerade av världen utanför sin egen. De reste till kontinenten och inspirerades av internationella inredningsmagasin.

Paret möblerade med både gamla och nya möbler, vilket var ovanligt vid sekelskiftet och möblerna var enkla att flytta runt, för att kunna användas så som det passade just för tillfället. Vänner var ofta på besök och Karin lagade pasta, polenta och pizza, många år innan den första pizzerian öppnade i Stockholm på 60-talet. Paret var sekelskiftets ”influencers” som påverkade människors sätt att möblera och färgsätta sina hem. De stod för en ny brokig, lättsam inredningsstil och ett fritt och mjukt familjeliv. En del av drömmen om det goda livet och det trivsamma hemmet, startade för oss alla kanske redan runt 1900 i med Carl och Karin Larssons hem?