2024 - 7 - 23

  • FRI HEMLEVERANS ÖVER 10 000 KR - ALLTID FRI FRAKT TILL BUTIK - BESÖK EN AV VÅRA 25 BUTIKER
  • Om oss
  • Nyhetsbrev
ButikerKontakt

MATTOR

Vi har mattor för olika rum och varierande stilar; välkomnande, slitstarka dörrmattor, mjuka ryamattor, tidlösa ullmattor, klassiska handknutna och handvävda mattor, trendiga trasmattor och tåliga tuftade mattor. En matta är mjuk och go att landa med fötterna i, och ger också lugn och harmoni hemma genom att de dämpar ljudet. Hos oss hittar du prisvärda mattor av hög kvalitet. 

FAQ - Frågor och svar

Vad är de bästa materialen för mattor?

De bästa materialen för mattor inkluderar ull, bomull, syntetiska fibrer som polyester och polypropylen samt naturliga material som sisal och bambu. Ull är känt för sin naturliga hållbarhet och fläckmotstånd, medan bomullsmattor erbjuder mjukhet och enkel rengöring. Syntetiska material som polyester och polypropylen är mer budgetvänliga och har också goda slitstyrka. Naturliga material som sisal och bambu ger en naturlig känsla och passar bra i miljövänliga hem.

Hur rengör jag en matta på bästa sätt?

För att rengöra en matta på bästa sätt bör du först dammsuga den regelbundet för att avlägsna smuts och damm. Vid fläckar rekommenderas det att använda en mild tvållösning eller specialrengöringsprodukter för mattor. För djuprengöring kan årlig professionell rengöring vara fördelaktig. Se också till att låta mattan torka helt efter rengöring för att förhindra mögelbildning.

Hur väljer jag rätt storlek på en matta för mitt rum?

För att välja rätt storlek på en matta för ditt rum bör du mäta utrymmet där mattan ska placeras och överväga möbelarrangemanget. En allmän riktlinje är att låta mattan sträcka sig bortom kanterna på möblerna för att skapa en sammanhängande och proportionerlig look. Om du har ett stort rum kan en stor matta som täcker det mesta av golvet skapa en enhetlig känsla och definiera utrymmet.

Vilka färger och mönster passar bäst i olika rum?

Neutrala färger som grått, beige och kräm passar bra i de flesta rum och gör det lätt att matcha med olika inredningsstilar. När det gäller mönster kan geometriska mönster och traditionella orientaliska mönster vara särskilt populära. För vardagsrum kan mjuka och lugna färger som blått och grönt skapa en avslappnad atmosfär, medan varma färger som rött och orange kan vara mer lämpliga för matsalar och sovrum.

Hur länge förväntas en matta hålla?

Livslängden på en matta varierar beroende på material, kvalitet och användning. Generellt sett förväntas en högkvalitativ matta hålla i flera år med rätt vård och underhåll. Regelbunden dammsugning, fläckbehandling och undvikande av överdrivet slitage kan bidra till att förlänga mattans livslängd.

Hur stor matta ska jag köpa?

Beroende på var du ska placera mattan kan storleken variera. Ska du ha en matta under soffan i vardagsrummet rekommenderar vi stora mattor 200x300 cm för att soffan ska kunna stå en bit in. Mattor under sängen ger en mer ombonad känsla och för enkelsängar gäller det att den är minst lika bred som sängen. Har du en dubbelsäng lägger du mattan en bra bit under sängen så du landar mjukt med fötterna när du stiger upp på morgonen.


Hur tvättar man en matta?

Behöver du få bort fläckar från en matta kan du börja med såpa, kallt vatten och en mjuk borste. Skrubba försiktigt och gärna från baksidan om det är möjligt. För tuffare fläckar finns textilrengöring för mattor att köpa. Efter rengöring behöver den hängtorkas tills den är helt torr. 

Vilken färg ska mattan ha?

När man köper mattor ska man alltid ha i åtanke att det inte finns några rätt eller fel när det kommer till design och inredning. Rent praktiskt kan det vara bättre med en mörk matta om det passar, eftersom det döljer smuts och fläckar betydligt bättre än en ljus. Vill du istället ha en rejäl färgklick som sticker ut från inredningen kan du välja en mönstrad matta med massa färgglada detaljer.


Något som fungerar i alla lägen är att låta mattan gå i samma nyanser som resten av möblerna och inredningen i rummet. Låt färgerna arbeta ton i ton med exempelvis en ljusgrå matta som följeslagare till en mörkgrå soffa. För en elegant och varm känsla i rummet är en vit eller beige matta exemplariska val som går ihop med de flesta andra färger.

Olika typer av mattor

Tuftad matta: en tålig och lättunderhållen matta som finns i de flesta hem. Tack vare syntetmaterialet är mattorna enkla att torka av och den gummerade baksidan av mattan håller dem på plats på golvet.
Ryamatta: den mest traditionella mattan i Sverige som är kända för dess lättstädade, mjuka och snygga design. Dessa mattor är viktiga att dammsuga i luggens riktning och att munstycket på dammsugaren är roterande.
Trasmatta: har funnits i över hundra år men är än idag lika populära. Trasmattor är både snygga och praktiska att inreda med, och tillverkas oftast av bomullstyger. Ett lättskött material som du enkelt kan tvätta rent med hjälp av milt rengöringsmedel och ljummet vatten.
Jutematta: även kallad sisalmatta, är vävd i hållbara grova jutefibrer. Det är ett tåligt material som funkar lika bra i hallen som på balkongen, men är även perfekt som stiligt komplement till inredningen i vardagsrummet.

Skrivet av:

Sebastian Winding

E-commerce Manager på Möbelmästarna
sebastian@mobelmastarna.se