2024 - 4 - 16

  • FRI HEMLEVERANS ÖVER 10 000 KR - ALLTID FRI FRAKT TILL BUTIK - BESÖK EN AV VÅRA 25 BUTIKER
  • Om oss
  • Nyhetsbrev
ButikerKontakt
  • Hem
  • Carl Larsson-gården

Carl Larsson-gården

Karin och Carl Larssons inredningsarv

I ett samarbete med Carl Larsson-gården har Möbelmästarna tagit fram en unik kollektion vackra möbler i direkt tolkning av möblerna som finns på paret Larssons hem i Sundborn. Det är en möbelserie med den karaktäristiska färgpaletten från Carl och Karin Larssons hem, framtagen för att platsa både i det klassiska och det moderna hemmet.

När makarna Larsson ärvde en liten stuga med tre rum och kök av Karins far, var det ingen som kunde ana vilket stilmässigt arv de skulle lämna efter sig. Tillsammans designade och byggde paret upp ett av världens mest kända konstnärshem.

Carl och Karins fria inredningsstil har präglat svensk inredning i flera generationer och är än idag en högst aktuell inspirationskälla. Genom kollektionen Carl Larsson-gården har vi den stora äran att vara med och föra vidare det kulturarv som paret efterlämnade.

Möblerna har en träffsäker, tydlig design i personlig stil och är samtidigt funktionella. De är anpassade för att ha en självklar plats i dagens hem. Plocka delar som du tycker om och blanda fritt med andra möbler, både gamla som nya, för att i sann Larssonsk anda skapa din alldeles egna miljö att trivas i!

Scrolla dig neråt kollaget för att läsa mer om paret Larssons historia!

Carl och Karin Larsson - kulturarv och inspirationskälla

Carl - En av Sveriges mest älskade konstnärer genom tiderna

Carl Larsson föddes i Gamla stan 1853 i Stockholm. Han växte upp i ett mycket fattigt hem. Tack vare sin konstnärliga talang uppmanades han att söka in på en förberedande avdelning på Konstakademien när han endast var 16 år.

Efter utbildningen reste Carl till Paris, dåtidens metropol för nyskapande konst. Han strävade efter, utan framgång, att etablera sig som konstnär. Han var sorgsen och fattig. Det var inte förrän han begav sig till den gamla byn Grez, en skandinavisk konstnärskoloni utanför Paris, som allt vände.

Där övergav han det långsamma oljemåleriet och började måla akvareller. Carl Larsson skapade ljusa, luftiga målningar i vattenfärger. De fångade ljuset och ögonblicket i naturen. I Grez träffade han sin blivande fru Karin. Carl Larsson själv hävdade att vistelsen i byn innebar en livsavgörande vändpunkt för honom.

Karin - En stilbildande formgivare långt före sin tid

Karin Larsson växte upp i Hallsberg och likt sin make, visade hon tidigt prov på konstnärlig talang. Hennes studier påbörjades vid Slöjdskolan i Stockholm varpå hon sedan fortsatte studera på Konstakademien. Högre konstnärlig utbildning var unikt för kvinnor i mitten av 1800-talet. Efter studierna reste hon till Grez för att måla. Där träffade hon sin blivande make Carl Larsson. Paret levde ett bohemiskt konstnärsliv med arbete och sällskapsliv i en virvlande kombination.

Efter att barnen föddes, la Karin penslarna på hyllan och fortsatte sin estetiska bana som textilkonstnär, formgivare och inredare. Hon blev den ledande personen för familjens livsstilsprojekt.

Målningar av Carl Larsson

Paret Larsson i Sundborn - den svenska idyllen illustrerad

Likt många andra konstnärer under slutet av 1800-talet, hade Carl och Karin Larsson en längtan efter ett mer naturnära sätt att leva. En livsstil som var en motpol till de smutsiga, trånga städerna som industrialismen skapat. Larssons bosatte sig i lilla Sundborn, i Dalarna, där Karin hade ärvt stugan Lilla Hyttnäs, av sin far. När paret fick huset var det en liten bostad med tre rum och kök. Tillsammans designade och byggde de upp bostaden med hjälp av lokala hantverkare, till ett hem som var modernt för sin tid. Efter några år hade de format ett livfullt, personligt hus, med vindlande gångar och prång, generösa luftiga ytor, som samsades med små intima rum. Tre rum i en liten stuga hade blivit fjorton rum i ett unikt konstnärshem, där alla rum hade sin egen stil! Hemmet i Sundborn blev ett av världens mest kända konstnärshem och makarnas inredning spreds i tidens trendiga engelska magasin ”The Studio”.

Karin Larsson var inredningsprojektets ledare och stod för helhetsutformningen och skapade rum med mycket färg, ljus och luft. I det Larssonska hemmet inredde hon med möbler, konst och textil i en mix av svensk allmogestil och internationella trender. Färgsättningen var djärv och den röda och gröna färgen stod i fokus. Karin designade flera av de rustika möblerna och textilierna själv. Gamla möbler kunde hon måla om i nya färger. Allt behövde inte vara perfekt! Parets bohemiska och moderna inredning och livsstil dokumenterades i Carls målningar, där Karin och barnen var konstnärens favoritmodeller. Genom Carls målningar och Karins fria inredningsstil skapade de paret en idyllisk bild av naturnära, modernt och avslappnat familjeliv.

Levande inspirationskälla

Familjen Larsson levde ett liv som vi kan känna igen oss i idag, men som var ovanligt för sin tid. Barnen var välkomna överallt i huset och vi vet att barnen ryckte sin far i målarrocken när han stod i ateljén och målade. Måltiderna var viktiga och familjen satt tillsammans och åt. I vanliga borgliga familjer vid den här tiden åt barnen tillsammans med tjänstefolket i köket, medan föräldrarna umgicks i matsalen. Paret Larsson var precis som oss idag, influerade av världen utanför sin egen. De reste till kontinenten och inspirerades av internationella inredningsmagasin, kläder och maträtter.

Paret Larsson möblerade med både gamla och nya möbler, vilket var ovanligt vid sekelskiftet. Möblerna var enkla att flytta runt, för att kunna användas så som det passade just för tillfället. Vänner var ofta på besök och Karin lagade pasta, polenta och pizza, många år innan den första pizzerian öppnade i Stockholm på 60-talet. Paret var sekelskiftets influencers som påverkade människors sätt att möblera och färgsätta sina hem. De stod för en ny brokig, lättsam inredningsstil och ett fritt, mjukt familjeliv. En del av drömmen om det goda livet och det trivsamma hemmet, startade för oss alla kanske redan på 1900-talets början i Carl och Karin Larssons hem?

Möbelmästarnas samarbete med Carl Larsson-gården möjliggör denna underbart vackra serie med möbler som endast finns att köpa här på webben och i våra butiker.