2024 - 5 - 18

  • FRI HEMLEVERANS ÖVER 10 000 KR - ALLTID FRI FRAKT TILL BUTIK - BESÖK EN AV VÅRA 25 BUTIKER
  • Om oss
  • Nyhetsbrev
ButikerKontakt

Spotlights

Spotlights kallas också spottar, eller takspot. Det är en elegant och diskret form av belysning, som är en bra bas i belysningen för ditt hem. De kan ge både allmän omgivningsbelysning med sin jämna sken och sprida ljus direkt på något som du vill belysa specifikt. Dimbara spotlights är perfekta för att få en stämningsfull belysning.

Möbelmästarna har olika typer av spotlights: spotskena, spotrondell och downlight.

Hur många spotlights behöver man?

En bra tumregel för downlights och infällda spotlights i taket är att det krävs en lampa per 1,5 kvadratmeter. För en takskena eller spotskena där ljuset går att rikta, kan man se dem som vanliga taklampor där 1-3 per rum brukar vara lagom. 

Hur mycket el drar en spotlight?

Med dagens energisnåla LED-lampor är elförbrukningen knappt längre en fråga. Vanliga LED-lampor har en effekt på runt 5W, till skillnad från halogenlampornas 40W som fram till nyligen var standard i takspotlights. Har du inte bytt till LED än är det starkt rekommenderat, då ett tak med spottar som allmänbelysning i regel förbrukar mer el än en ensam taklampa. 

Vilken typ av spotlight bör man välja?

Vanligast är att infällda spotlights används för allmänbelysning, eller i rum med lågt i tak där en hängande armatur hamnar i vägen. Över köksbord, diskbänkar, och vid områden man vill belysa lite extra är en takskena istället att rekommendera då man kan rikta ljuset precis som man vill - och den hängande designen bidrar till en mer inredd yta.

Skrivet av:

Sebastian Winding

E-commerce Manager på Möbelmästarna
sebastian@mobelmastarna.se