2024 - 6 - 24

  • FRI HEMLEVERANS ÖVER 10 000 KR - ALLTID FRI FRAKT TILL BUTIK - BESÖK EN AV VÅRA 25 BUTIKER
  • Om oss
  • Nyhetsbrev
ButikerKontakt

Taklampor

En taklampa är oftast den första riktiga belysning man får in i ett rum, och ofta den som byts ut mest sällan. Och med tanke på taklampans betydelse för rummets atmosfär är det viktigt att det blir rätt från början. Med en platt plafond får du smart, diskret belysning; och med en pendellampa i poppiga färger skapar du ett häftigt blickfång! Så vare sig du är ute efter en ny kökslampa, sovrumslampa eller något till barnrummet, så kan det vara bra att tänka till en gång extra för att få det helt perfekt. 

Funderar du på vilken taklampa du ska välja är du varmt välkommen in till oss för tips och inspiration!

Hur sätter man upp en taklampa?

Finns det färdiga fästen eller krokar så är det nästan klar från start. Då är det bara att följa de medföljande instruktionerna på lampan och hänga upp den på plats. Annars måste du ta fram borren. Kontrollera vad det är för tak och köp passande pluggar som orkar hålla upp lampan. Koppla sedan in sladdarna från uttaget till lampan enligt färgkodningen. Se till att köpa till en lampkoppling och passande kontakt innan så att du kan koppla in lampan från start. Många lampor kommer utan kontakt, och alla hus har olika uttag. 

Vad ska man ha för lampa i sovrummet?

I sovrummet rekommenderar vi dimbara lampor i mjuka harmoniska former och material, som textil exempelvis. Ljuset ska kunna bli tillräckligt starkt för att kunna städa ordentligt, men också nedtonat och mysigt till läggdags. Om ni ska ha plafond eller pendellampa beror lite på takhöjd och lampans placering i rummet så att lampan inte kommer i vägen, men också personligt tycke så klart. 

Vad är en plafond?

En takplafond är en platt eller kupad lampa som sitter tätt mot taket. Plafondlampor ger från sin höga höjd ett bra sken över hela rummet och är perfekta i små rum där man inte vill ha något som hänger ner i vägen, eller i rum där man är beroende av bra allmänbelysning, som i hallen. 

Vad är en pendellampa?

En takpendel är en lampa som hänger i en vajer eller kabel ner från taket, så att själva ljuskällan hamnar en bit ner i rummet. Det är vanligt att lampskärmen endast tillåter ett nedåtriktat ljus, vilket passar perfekt över exempelvis matbordet. 

Hur högt ska en takkrona hänga?

En ljuskrona är en mäktig inredningsdetalj med sin storlek och pråliga utsmyckningar. Men storleken kräver också sitt utrymme. Ljuskronor över bord bör hänga minst 80 cm upp från skivan så att bordsgästerna kan se och samtala obehindrat. I ett rum där man rör sig mer bör takkronan hänga minst 200 cm upp från golvet, gärna mer. 

Skrivet av:

Sebastian Winding

E-commerce Manager på Möbelmästarna
sebastian@mobelmastarna.se