2024 - 4 - 23

  • FRI HEMLEVERANS ÖVER 10 000 KR - ALLTID FRI FRAKT TILL BUTIK - BESÖK EN AV VÅRA 25 BUTIKER
  • Om oss
  • Nyhetsbrev
ButikerKontakt

Sänggavlar

Ge ditt sovrum ett avslappnat och ombonat intryck med hjälp av en av våra sänggavlar. Utan gaveln kan rummet upplevas tomt, naket och att det ekar mot väggarna. Förutom att vara en vital del av inredningen ger de även ett skönt stöd för huvudet när du vill sitta upp i sängen, och skyddar samtidigt både säng och vägg från fula märken. Vi har huvudgavlar för alla stilar; trendiga sänggavlar i rotting och tyg, klassiska gavlar i trä, och allt där emellan. Inspireras av våra olika modeller och sätt din egen prägel på sovrummet. 

Varför ska man ha en sänggavel?

Förutom trivnadsaspekten av ett välinrett och ombonat sovrum, så agerar den ljuddämpande och skyddar väggen från skav och slitage där sängen ligger på. Dessutom är den ett skydd mot smutsigt hår och hårprodukter som annars kan ge fula fläckar.  Det finns även sänggavel med förvaring så att du slipper köpa till extra sängbord samt håller golvet fritt när du ska dammsuga.

Hur sätter man fast sänggaveln i sängen?

De flesta huvudgavlar är faktiskt så smidiga att man helt enkelt klämmer fast dem mellan säng och vägg. För tyngre gavlar, eller sådana med inbyggd förvaring rekommenderas att man fäster dem direkt i väggen. Oftast följer det med både fästen och instruktioner för hur man fäster det ordentligt. 

Det finns även vägghängda sänggavlar som ger ett tight prydligt intryck, men kräver desto mer måttande för att få det att bli snyggt.

Hur stor sänggavel ska jag köpa?

Det vanligaste är att huvudgaveln är lika bred som sängen, så en sänggavel på 180cm till en 180-säng och en 120-gavel till en lika bred säng exempelvis. Sen höjden, ja det är helt efter personlig smak. Vissa trivs bäst när det inte är mer än en liten skarv att vinkla upp kudden mot, medan andra förlänger snygga ribbor hela vägen upp i taket. Så helt efter eget smak och tycke helt enkelt. 

Vad kan man ha istället för sänggavel?

Det kan vara mysigt att låta en sänghimmel hänga ner bakom huvudändan på sängen, och då låta det vara extra mycket tyg just där. Till en Japan-inspirerad futon där man sover nära marken kan det beroende på inredningen se märkligt ut med en uppstickande sängram. Här kan det istället vara snyggt med en hög rumsavdelare bakom, eller pynta upp med extra många kuddar. För lantlig DIY-känsla kan det vara spännande att ställa ett par gamla dörrar eller fönster bakom huvudändan, och till en riktig ungdomslya funkar ett par flyttkartonger helt perfekt!

Skrivet av:

Sebastian Winding

E-commerce Manager på Möbelmästarna

sebastian@mobelmastarna.se